Du er her: Forside -> Norsk - > Strømløs øy med energianlegg fra Anda-Olsen
Publisert 09.08.2021
Bli med til idylliske Tåvær på Helgelandskysten, der vi har levert energianlegg til et prosjekt utenom det vanlige.
Øya Tåvær, i Vega Kommune på Helgelandskysten, var tidligere et handelssted for de nærliggende øyene. Her hentet om lag 150 personer post og handlet inn dagligvarer. Foruten våningsshuset fra 1875, besto handelsstedet av en bygning med butikk og posthus, uthus, eldhus, brygge og kai.
Nå er det ærverdige handelsstedet i ferd med å fremstå slik det var før i tiden, takket være to familier fra Sandnessjøen.
- Mitt søskenbarn og jeg padlet forbi Tåvær tilfeldig i 2008 og så hvor fantastisk det var. Så ble vi klar over at det ble lagt ut for salg våren 2012, og etter en lang prosess fikk vi kjøpe det, sier den ene eieren Arne Henry Sørra.
Siden har familiene lagt ned mye arbeid for å renovere bygninger og uteområder.
- Det har gått med mange timer her, ja. Vi har hatt et nært samarbeid med Nordland Fylke og Vega Verdensarv, som sammen med Kulturminnefondet, Helgeland Sparebanks Gavestiftelse og Uni stiftelsen også har gitt økonomisk støtte til bevaringsarbeidet, forteller Arne Henry.
Primært skal øya brukes som et familieferiested, men de ønsker samtidig at skuelystne kan få oppleve den spennende historien øya har å vise til.
- Det er mange som husker at de har besøkt både postkontor og butikk mens det fortsatt var full aktivitet i disse. Det å høre historiene som fortelles gir ekstra motivasjon for å ta vare på stedet og historien. Etter hvert vil vi arrangere såkalte "Tåværdager", der folk kan få komme og oppleve stedet og bli minnet på interessant, lokal kulturhistorie, sier Arne Henry.
For å kunne ta vare på handelsstedet trengte de strøm, men ikke via en altfor kostbar sjøkabel fra kraftprodusenter. På øya ligger det nemlig et aggregathus som igjen skal bli åsted for strømproduksjon.
- Faktisk så var Tåvær tidlig ute med å være forsynt med strøm fra et dieselaggregat. Derfor var det naturlig å beholde aggregathuset når vi nå måtte inn med et nytt energianlegg, et spesialutviklet sådan, forteller Arne Henry.
Og det er her Anda-Olsen kommer inn i bildet.
- En venn av meg som har forhandlet med Anda-Olsen tidligere, anbefalte Anda-Olsen, siden de har kompetansen og produktene til slike prosjekt, sier Arne Henry.
Frode Skålvik, prosjektleder i Anda-Olsen, er glad for å kunne bidra til at Tåvær skal få "nytt liv" gjennom leveransen av energianlegget.
- Ja, det har vært utrolig kjekt å få være med på et slikt prosjekt! Jeg har hatt gleden av å besøke Tåvær, og det var en fantastisk opplevelse! At noen har et brennende ønske om å ta vare på lokal historie og et slikt spesielt sted står det stor respekt av. Her måtte vi bare bidra, sier Frode.
Les også: Miljøvennlig håndtering av brukte batteri
Til energianlegget trengte Tåvær en batteribank som kunne foredle og lagre strømmen fra solcelleanlegget.
- Vi har levert omformere med 16 kw kapasitet og lihium-ion batteribank med 43 kwh lagringskapasitet. Spenningen på batteribanken er 48 V og omformerne leverer 230 V til hovedhuset, forteller Frode.
Les også: Unngå strømstans med en UPS
Systemet består også av 8 solcellepaneler samt kontroll- og styringssystem som er koblet til mobilnettet for fjernstyring og overvåkning. I tillegg er det en generator med en kapasitet på 15 kw, som energianlegget kommuniserer med, og styrer når denne skal både starte og stoppe. (Se prinsippskisse av energianlegget i bildegalleriet nederst)
- Det er veldig praktisk og ganske genialt, smiler Arne Henry, som selv har bygget stativ til batteribanken og solcellene.
Siden det er lite sol i vinterhalvåret har Arne Henry planer om å utvide anlegget med en vertikal vindturbin (uten «propell»). Da vil man potensielt sett kunne produsere strøm hele døgnet, hele året.
- Det er fantastisk å kunne utnytte den naturlige energien fra sol og vind, og det var ingen tvil om at vi skulle gå for solcelle og vindmølle, forteller Arne Henry.
Nå er han og fetteren klare for å skape nytt liv på den idylliske øya, takket være et brennende ønske om å bevare lokal historie, ispedd en god dose med pågangsmot og innsats.
Og selvfølgelig teknologi.
- Dette anlegget betyr mye for oss. Med dagens teknologi, og Anda-Olsen sitt energianlegg, er det kjekt å se hvordan strøm kan produseres og brukes fornuftig, avslutter Arne Henry.
Nedenfor ser du flere bilder, samt prinsippskisse av energianlegget.