Du er her: Forside -> Norsk - > Vår tekniske sjef har realisert AC Cobra-drømmen


Vår tekniske sjef har realisert AC Cobra-drømmen

Publisert 10.10.2023

Man må være litt sjef på det tekniske for å bygge sin egen bil! Det har gått med 1500 arbeidstimer, men nå er drømmen endelig i boks.

I en verden som ofte er preget av en hektisk hverdag og ansvar, er det inspirerende å høre historier om personer som tar seg tid til å forfølge sine lidenskaper.

Vår tekniske sjef, Svein Gunnar, er en av dem som har gjort nettopp det. Han har viet fritiden sin til å realisere drømmen om å bygge sin helt egen klassiske AC Cobra Replica fra bunnen av.

Historien bak AC Cobra

AC Cobra, også kjent som Shelby Cobra, er en ikonisk sportsbil med en rik historie i bilverdenen. Den ble til gjennom et spennende samarbeidsprosjekt mellom den britiske bilprodusenten AC Cars og det legendariske amerikanske racerbilikonet Carroll Shelby tidlig på 1960-tallet. 

Denne unike bilen kombinerte britisk eleganse med amerikansk kraft og ble raskt en suksess både på racerbanen og på veien. På 60-tallet fantes det knapt noe som var mer imponerende enn en Cobra. 

Den mektige V8-motoren og det lette karosseriet gjorde den til en formidabel racer og en ettertraktet luksusbil for entusiaster. AC Cobra har for lengst blitt en ikonisk klassiker, og selv i dag symboliserer den bilverdenens gullalder.
 

Rett tidspunkt

Selv om Svein Gunnar alltid har hatt en lidenskap for Cobra-biler, virket drømmen om å eie en slik uoppnåelig i starten. Det var først i slutten av tenårene da han fikk se en AC Cobra på Kypros at målet om å en gang eie en slik bil selv begynte å ta form.

Det var først i 2017, da engangsavgiften for amatørbygde biler ble fjernet, at muligheten for å realisere drømmen var nær. Endelig ble det realistisk å gjennomføre prosjektet, og det var mer tid på hjemmebane nå som barna hadde blitt større.

Familien hans har støttet hans lidenskapelige engasjement for Cobra-prosjektet. Hans kone oppfordret ham til å forfølge drømmen og var forberedt på den tid og innsats som det ville kreve. Svein Gunnar hadde tidligere restaurert motorsykler, så han visste mye om det tekniske fra før av.

 

Foto: Trym Aasen

Byggeprosessen

Det var først etter å ha møtt en likesinnet person i Molde som hadde fullført en tilsvarende byggeprosess, at Svein Gunnar virkelig følte seg inspirert til å ta det første skrittet. Han gikk nysgjerrig til verks og skaffet seg et byggesett fra samme sted som nevnte moldenser.

Et online-community (Factory Five) ga ham inspirasjon, råd og bilder som hjalp ham med å komme i gang. Han fant også en motorbygger i USA for å sikre at han ville ha den perfekte motoren under panseret.

Byggeprosessen var langt fra enkel for Svein Gunnar. Han måtte tilpasse bilen etter sine egne preferanser og visjoner, og det som opprinnelig skulle ta omtrent 400-500 timer, endte opp med å kreve hele 1500 timer. Den mest utfordrende delen av hele prosessen var sparkling og pussing av karosseriet som krevde en tålmodig innsats og haugevis av arbeidstimer.

Å kjøre denne kraftpakken er som en reise tilbake i tid. Det er en analog opplevelse uten moderne hjelpemidler som for eksempel traction control, ABS eller automatisk girkasse. Føreren er fullstendig i kontroll, og det er en kjøreopplevelse for purister.

 

Foto: Trym Aasen

Mottakelse

Arbeidet med å bygge bilen begynte i januar 2022, og endelig kunne han ta den på veien med skilter den 16. august 2023. Svein Gunnars forventninger går nå i retning av fantastiske kjøreturer i 2024.

Svein Gunnars Cobra debuterte på et beskjedent og uformelt biltreff i Vestnes, hvor den umiddelbart fanget oppmerksomheten til bilentusiaster og nysgjerrige sjeler. Interessen for hans unike kjøretøy var tydelig. 

Likevel skulle den virkelige overraskelsen komme en dag da han kjørte til Søvik. Rett etter en sving ble han møtt av et syn han aldri hadde forventet. Mange ivrige "carspotters" stod langs veien, klare til å ta bilder av hans Cobra. Ryktene hadde spredt seg som ild i tørt gress gjennom ulike kanaler, og det ble tydelig at en Cobra på veiene den dagen var noe helt utenom det vanlige.

 

Foto: Trym Aasen

Planer for fremtiden

Svein Gunnar har fortsatt planer for bilen sin. Han vil bruke vinteren til å finpusse den og har planer om å vise den frem på bilutstillinger og ta den med på kjøreturer til ikoniske steder som eks. Trollstigen. Så det vil nok bli stor sannsynlighet for at man plutselig får sett denne unike bilen med egne øyne i året som kommer.

Svein Gunnars historie minner oss om viktigheten av å forfølge vår lidenskap og drømmer, selv når hverdagens ansvar og plikter krever vår oppmerksomhet. Reisen, fra den første gnisten av interesse til den ferdige, godkjente bilen på veien, er et sterkt bevis på at drømmer kan bli virkelighet. 

Selv om veien til målet var noe kronglete, kan han med stolthet si at innsatsen var verdt det.

 

Foto: Trym Aasen